Öğrenci Toplulukları Yönergesi

 

 

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI YÖNERGESİ

Doküman No

İlk Yayın Tarihi

MH Onay Tarihi/No

Revizyon Tarih/No

15.10.2024 / 099

YNRG.12

24.11.2016

24.11.2016/015

25.12.2025/081

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - Bu yönergenin amacı; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde kayıtlı öğrencilerin kişisel, toplumsal ve kültürel gelişmelerine katkı sağlamak, beden ve ruh sağlığını korumak, onları üniversitenin kurumsal kimliğine uygun araştırıcı ve yaratıcı niteliklere sahip olarak yetiştirebilmek, Üniversitenin bütçe olanakları çerçevesinde sağlanacak fırsatlardan eşit ve düzenli olarak yararlandırmak, bu suretle öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmak için oluşturulacak eğitim, sağlık, spor, sosyal, kültürel ve bilimsel amaçlı öğrenci toplulukların kuruluş ve yükümlülüklerine ilişkin çalışma usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam ve Dayanak

MADDE 2 - 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46. ve 47. Maddeleri ile "Yükseköğretim Kurumlan Mediko- Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin 5 inci, 15 inci,16 ncı ve 17 nci maddelerine dayanılarak hazırlanan bu yönerge Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak Öğrenci Topluluklarının kuruluş, işleyiş ve sona erdirilmesine ilişkin esasları kapsar.

Tanımlar

MADDE 3 - Bu yönergede geçen kavram ve tanımlar aşağıda belirtilmiştir.

  1. Üniversite : Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini,
  2. Mütevelli Heyet : Konya Gıda ve tarım Üniversitesi Mütevelli Heyetini
  3. Rektör : Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörünü,
  4. Daire Başkanlığı : Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,
  5. ÖTK : Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Komisyonunu,
  6. Topluluk: Kurulması Üniversite Yönetimi tarafından onaylanan Öğrenci Üniversite düzeyindeki topluluklarını,
  7. Akademik Danışman : Toplulukların çalışmalarına yardımcı olan ve tüm faaliyetlerinin yürütülmesinden Yönetime karşı sorumlu, konuya ilgi duyan ve istekte bulunan ve Rektör tarafından görevlendirilen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde daimi statüde görev yapan öğretim elemanını,
  8. Öğrenci : Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde kayıtlı ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerini,
  9. Yönerge : Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Yönergesini,
  10. İç Tüzük : Öğrenci Toplulukları tarafından hazırlanan çalışma esaslarını,
  11. Genel Kurul : Öğrenci Topluluklarında kayıtlı üyelerinin oluşturduğu genel kurulu,
  12. Yönetim Kurulu : Öğrenci Topluluğunun Yönetim Kurulunu,
  13. Öğrenci Konseyi Başkanı: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanını ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Yönetim, Organlar ve İşleyiş

Yönetim :

  1. Öğrenci Toplulukları Komisyonu:

MADDE 4 - Öğrenci toplulukları komisyonu, öğrenci etkinlikleri için her eğitim öğretim yılında başında Rektörce atanacak Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından sorumlu Rektör Yardımcısı (Başkan) Öğrenci Toplulukları Akademik Danışmanları arasından Rektörce atanacak bir kişi, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı, eğitim öğretim yılına ait genel kurullarını yapan Öğrenci Toplulukları başkanlarının kendi aralarından gizli oy açık sayımla seçecekleri bir kişi ve Öğrenci Konseyi Başkanı olmak üzere beş üyeden oluşur. Komisyonun uyuşmazlığı halinde Rektör komisyonu fesh edebilir. Komisyonun sekretarya hizmetlerini Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yürütür.

Öğrenci Toplulukları Komisyonunun Görev ve Sorumlulukları

MADDE 5 - Öğrenci Toplulukları Komisyonunun görevleri şunlardır:

  1. Öğrenci etkinliklerinin 2547 sayılı Kanun’da belirtilen yükseköğretimin amaçlarına ve Üniversitenin misyon ve vizyonuna uygun yürütülmesini sağlamak,
  2. Öğrencilerin ders dışı bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinliklerinin yürütülmesini programlamak, uygulanmasını denetlemek, her öğrencinin bu etkinliklerle ilgili en az bir topluluğa gönüllü üye olmasını özendirmek,
  3. Bütçeye öğrenci etkinliklerini desteklemek amacıyla konulmuş ödenekle birlikte- üniversite içi ve dışı kaynaklardan elde edilen gelirlerin çeşitli topluluklar için dengeli biçimde kullanılmasını sağlamak,
  4. Öğrenci topluluklarının kurulmasına ilişkin önerileri değerlendirmek,
  5. Toplulukların yıllık faaliyet raporlarını değerlendirmek
  6. Üniversitenin öğrenci toplulukları için sağladığı oda, alet, malzeme vb. şeylerin imkânların tahsis amacına uygun olarak en yararlı biçimde kullanılmasını ve korunmasını sağlamak,
  7. Öğretim yılı sonunda öğrenci toplulukları ve etkinlikleri ile ilgili bir rapor hazırlamak ve Rektörlük Makamına sunmak,
  8. Öğrenci Topluluklarının kurulması, faaliyetlerinin durdurulması ya da kapatılmasını sağlamak.
  9. İhtiyaç oldukça toplanarak çalışmalarla ilgili durum değerlendirmesi yapmak.


 

 

Öğrenci Toplulukları:

Öğrenci Topluluklarının Kurulması

MADDE 6

Öğrenciler topluluk kuruluş ve işleyişi ile ilgili ilk başvuruyu akademik yılı içerisinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına yaparlar. Yapılan başvurular 2 (iki) ay içerisinde değerlendirilir. Yeni kurulan topluluklar Öğrenci Toplulukları Komisyonunun onayıyla işlerlik kazanır.

Topluluk kurmak isteyen öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda çalışmalarda bulunabilmek için, Akademik Danışmanlık görevini üstlenmek isteyen öğretim elemanının kabul ettiğine dair yazı, topluluk kurucu üye formu, en az 16 kişiden oluşan üye listesi ve topluluk iç tüzüğüyle beraber bir üst yazı ile müracaat ederler.

Kuruluşuna izin verilen topluluk bir ay içinde genel kurulu toplayarak yönetim kurulunu seçer. Seçilen Topluluk Yönetim Kurulu Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Öğrenci Toplulukları Komisyonunun onayına sunulur.

Her öğrenci topluluğunun kendi amaç ve işleyişlerini açık bir şekilde tanımlayan bir tüzüğü bulunmalıdır. Topluluk tüzükleri yönergeye aykırı hükümler içeremez. Bu tüzükte aşağıda belirtilen hususların bulunması gerekir:

Buna göre;

  1. Topluluğun adı ve adresi,
  2. Topluluğun amacı ve bu amacın gerçekleştirilmesiyle ilgili başlıca faaliyet alanları ve çalışma şekli,
  3. Topluluk kurucularının ad ve soyadları, kayıtlı oldukları, Faküte/Enstitü/Yüksekokul/Program öğrenci numaraları, ikametgâh adresleri, elektronik posta adresleri ve varsa cep telefonları,
  4. Topluluğa üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarılma koşulları,
  5. Topluluk yönetim kurulunun seçimi, görevi, yönetim kurulu asil ve yedek üye sayısı, toplanma, karar alma usul ve şekilleri,
  6. Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği,
  7. Topluluk Akademik Danışmanının, Topluluk Başkanının ve Geçici Yönetim Kurulu üyelerinin isimleri, görev ve yetkileri ile imzalarının yer alması gerekir.

            İşleyiş:

Öğrenci Topluluklarının Çalışına Esasları

MADDE 7 - Öğrenci Topluluklarının çalışma esasları aşağıda belirtilmiştir:

  1. Topluluklar çalışmalarını T.C. Anayasası’na, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan diğer mevzuatlara uygun olarak yürütürler. Ülke bütünlüğüne ve milli birlik ve beraberliğimize aykırı tutum ve davranışta bulunamazlar.
  2. Öğrenci toplulukları, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun bilgisi dâhilinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini yürütürler.
  3. Faaliyet gösterdikleri alanlarda konferans, panel, sempozyum, gösteri, yarışma, seminer ve çeşitli yayın faaliyetleri vb. etkinlikler düzenlerler.
  4. Topluluklar üniversitenin akademik ortamına uygun düşmeyecek faaliyetlerde bulunamazlar, bulundukları takdirde faaliyetlerine son verilir.
  5. Aynı amaçla birden fazla öğrenci topluluğu kurulamaz, kendi faaliyet alanının dışına çıkamaz ve diğer toplulukların faaliyet alanlarına girmemeye özen gösterirler. Ancak topluluklar ortak faaliyet düzenleyebilirler.
  6. Topluluklar her eğitim öğretim yılının ilk bir ayı içinde olağan genel kurullarını yaparak yönetim organlarını oluşturmak zorundadırlar.
  7. Akademik yıl içinde Yeterli faaliyette bulunmayan, üye kaydı yapamayan, topluluk yönergesi ve topluluk tüzüğüne aykırı faaliyette bulunan toplulukların faaliyetlerine, Öğrenci Toplulukları Komisyonunca son verilebilir.
  8. Faaliyet alanları süreklilik arz etmeyen, belirli zaman aralığını kapsayan konularda topluluk kurulamaz.
  9. Topluluklar, yıllık faaliyet programlarını Öğrenci Toplulukları Komisyonuna Akademik takvimin ilk bir (1) ayı içinde sunmak ve düzenleyecekleri etkinliklerle ilgili olarak belgeyi en geç 10 gün içinde onaylatmak zorundadır. Toplulukların faaliyet planlarında yer almamakla birlikte sonradan yapılmak istenen faaliyetlerin başvuruları Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na yapılır ve değerlendirilmeye alınır.
  10. Topluluk amaçları ve ilkeleriyle bağdaşmayan tutum ve davranışta bulunan üyelerin durumunu görüşür ve karar bağlar. Ayrıca bu durumu ÖTK’ a rapor ederler
  11. Topluluklarda öğrencilerin genel ahlakının bozulmasına, uyuşturucu, kumar vb. zararlı alışkanlıklara neden olabilecek etkinlikler yapılamaz.
  12. Akademik Danışmanın bilgisi ve onayı olmadan etkinlik düzenlenemez.
  13. ÖTK. Öğrenci Topluluk Başkanları ve Danışmanlar ile birlikte her yarıyıl en az bir değerlendirme toplantısı yaparlar.
  14. Topluluklar mümkün olduğunca Üniversiteye mali yük getirecek etkinlikler yapmamaya özen gösterirler,
  15. Topluluk tarafından yıl içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili hazırlanacak raporlar Akademik yılsonunda Öğrenci Toplulukları Komisyonuna sunulur.

Akademik Danışmanlık

MADDE 8

  1. Her topluluk çalışma alanıyla ilgili, topluluğun tüm faaliyetlerinden Öğrenci Toplulukları Komisyonuna karşı sorumlu olarak idare ile koordinasyonu sağlam üzere Üniversitenin tam zamanlı bir öğretim üyesini arasından Akademik danışmanı olması zorunludur. Zorunlu kalmadıkça bir öğretim elemanı birden fazla öğrenci topluluğunda akademik danışmanlık yapamaz.
  2. Akademik Danışman, Üniversitenin öğretim elamanları arasından kendisinin de yazılı onayı alındıktan sonra topluluk yönetiminin önerisi ve Öğrenci Toplulukları Komisyonunun onayı ile belirlenirler.
  3. Yönergenin birinci maddesindeki amacın gerçekleşmesine yönelik kurulacak topluluklarla ilgili tüzük ve çalışma programlarının hazırlanmasında yardımcı olurlar.
  4. Topluluk çalışmalarını yönerge ilkelerine bağlı kalarak ÖTK adına denetler, yürütülmesine yardımcı olur ve faaliyetlerinden sorumlu olurlar.
  5. Topluluğun gereksinimlerine göre bütçe hazırlığına yardımcı olur ve üniversitenin para, araç, gereç ve yer olanaklarından yararlanmak için üst yönetim bazında çalışmalarda bulunurlar.
  6. Yönetim kurulunun çalışmalarını ve evrakların düzenlenmesini ve rapor edilmesini denetlerler.
  7. Öğrenci Toplulukları Komisyonu tarafından düzenlenecek akademik danışman toplantılarına katılarak topluluklar arasında anlayış ve iş birliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunurlar.
  8. Topluluk Akademik Danışmanı mazeretli ya da mazeretsiz olarak danışmanlıktan ayrılması durumunda, Topluluk Yönetim Kurulunun müracaatı halinde Öğrenci Toplulukları Komisyonunun onayı ile yeni bir akademik danışman belirlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Topluluklarına Üyelik

Üyelik

MADDE 9 - Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan Öğrenci Topluluklarına üniversitemize kayıtlı ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenciler üye olabilir. Topluluklara gönüllü olarak üye olmak isteyen, topluluk tüzüğünü kabul eden ve üye olma şartlarım sağlayan öğrencilerin üyeliğe kabulü, topluluk yönetim kurulunun kararı ile olur. Öğrencilerin yönetim görevlerine seçilebilmeleri ve görevlerine devam edebilmeleri için Yükseköğretim Kurumlan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve yürürlükteki diğer mevzuatlar kapsamında disiplin cezası almamış olmaları gerekir.

Her öğrenci bir veya birden fazla topluluğa üye olma hakkına sahiptir. Ancak, birden fazla topluluğun yönetim kuruluna seçilemez ve görev alamaz.

Öğrenciliğin sona ermesi veya başka nedenlerle yönetim görevini bırakmak zorunda kalanların yerine yedek üyeler arasından boş üyeliklerin seçimi yapılır. Üniversitenin öğretim elemanları topluluklara üye olabilir, her türlü etkinliklere katılabilir, destekleyebilir, ancak, yönetim/denetim görevlerine seçilemezler.

Topluluk Üyeliğinin Düşmesi

MADDE 10 - Topluluğun amaçlarına aykırı çalışma yapanlar, disiplin cezası alanlar, herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş olanlar ve verilen görevi yerine getirmeyenler, topluluk yönetim kurulunun uyarısına rağmen bu tutumlarında ısrar ederlerse, gerekçe gösterilerek topluluk yönetim kurulunun önerisi ve genel kurulun salt çoğunluk kararı ile üyelikten çıkartılırlar. Üyeliği sona eren öğrenci bir yıl süreyle aynı topluluğa üye olamaz. Üyeliği sona eren öğrenciler itirazlarını öğrenci toplulukları komisyonuna yaparlar.

Topluluk üyeleri kendi isteği ile üyelikten istifa edebilir. İstifa Yönetim kurulunun kararı ile yürürlüğe girer.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Topluluk Organları

MADDE 11- Topluluk organları şunlardır:

  1. Genel Kurul
  2. Yönetim Kurulu
  3. Denetleme Kurulu

Genel Kurul :

MADDE 12 - Genel kurul, topluluğun üst karar organı olup, topluluğun kayıtlı üyelerinden oluşur. Genel kurul her akademik yılın başında ve sonunda olağan olarak toplanır. Toplantıya katılan üye sayısının yarıdan bir fazlası ile karar alır. Çoğunluk sağlanamazsa bir hafta sonra aynı yerde toplantı tekrarlanır. Toplantıda yine yeterli sayı sağlanamazsa bu toplantıda çoğunluk aranmaz. Yönetim kurulunun ve denetim kurulunun önerileri ya da üye salt çoğunluğunun yazılı isteğiyle de olağanüstü toplanır. Olağan ve olağanüstü toplantılar bir hafta önceden duyurulur.

Gerekli görüldüğü durumlarda Öğrenci Toplulukları Komisyonu da genel kurulu toplantıya çağırabilir. Rektörlük gerek görürse genel kurulda gözlemci bulundurabilir.

Genel Kurulun Görevleri

MADDE 13 - Genel Kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Her akademik yıl için yönetim kurulunu, denetim kurulunu ve yedek üyelerini seçmek,
  2. Varsa, tüzük değişiklik önerilerini görüşüp karara bağlamak,
  3. Üye salt çoğunluğu ile üyelikten çıkarma kararını vermek,
  4. Yönetim ve denetleme kurullarının raporlarını görüşmek, yönetim kurulunu ibra etmek,
  5. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşerek karara bağlamak,
  6. Öğrenci topluluk amacının gerçekleşmesi için alınacak önlemler konusunda karar almak,
  7. Öğretim yılı başında etkinlik raporlarını onaylamak, öğretim yılı sonunda ise topluluğun dönem sonu raporunu ve denetleme kurulunun raporlarını incelemek ve karara bağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 14 - Yönetim kurulu, genel kurul tarafından gizli oy açık tasnif ile seçilen en az beş asil ve beş yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu yapacağı ilk toplantıda başkan, en fazla 2(iki) başkan yardımcısı, sayman, sekreter ve asil üyesini seçer. Yönetim kurulu başkanı aynı zamanda topluluk başkanıdır. Topluluk başkanı topluluk etkinliklerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili idari işlemleri yürütür. Bu kapsamda toplulukla Danışman ve Daire Başkanlığı arasındaki iletişimi sağlar. Topluluk başkanının görev süresi bir yıl olup, görev süresi sona erenler aynı usulle tekrar seçilebilir ve Öğrenci Toplulukları Komisyonunun onayına sunulur. Topluluk başkanları en fazla iki yıl görev yapabilirler.

Öğrenci Toplulukları Komisyonu, üyeliğin düşmesini gerektiren durumlarda topluluk başkanını görevden alabilir. Yönetim kurulunun tüm çalışmaları, topluluk akademik danışmanının bilgisi dâhilinde gerçekleşir.

Yönetim kurulunda kararlar oy çokluğu ile alınır. Oy eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır. Toplantı gününden önce özrünü bildirmeksizin üç kez yönetim kurulu toplantısına gelmeyenlerin üyeliği sona erer ve yerlerine yedek üyeler arasından seçilir. Danışmanlar yönetim kurulunun doğal üyesidir, ancak oy kullanamazlar.

Yönetim Kurulunun Görevleri

MADDE 15 - Yönetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Yeni üye kabulü, üyeliklerin güncellenmesi ve üyelikten çıkarılma işlemlerini yürütmek,
  2. Yıllık çalışma programım hazırlamak ve zamanında uygulamak,
  3. Topluluğun yapacağı etkinlikler için gerekli izni almak,
  4. Genel kurul toplantılarının gün, saat ve yerini saptamak,
  5. Topluluğun üniversite içinde ve dışındaki etkinliklerini, dış haberleşmelerini Öğrenci Toplulukları Komisyonuna duyurmak ve onayını almak,
  6. Genel Kurul sonrası Yönetim Kurulu Seçim sonuçlarını en geç bir hafta içinde tutanakla Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na iletmek,
  7. Topluluk çalışma esaslarında gerekli gördüğü değişiklikleri hazırlamak ve genel kurula sunmak,
  8. Onaylanmış etkinliklerin gerçekleşmesi için ilgili kişi kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapmak, organizasyonun yürütülmesini sağlamak.
  9. Üniversitede faaliyet göstermekte olan diğer topluluklarla iş birliği yapmak,
  10. Topluluklarla ilgili düzenlenmesi gereken form, belge ve evrakları doldurduktan sonra Daire Başkanlığına teslim etmek.
  11. Üniversite tarafından topluluklara sağlanan çalışma ofisi, demirbaşlar ve diğer malzemelerin amacına uygun kullanılmasını düzenli ve temiz tutulmasını sağlamak.

Denetleme Kurulu

MADDE 16 - Denetleme kurulu, genel kurul tarafından bir akademik yıl için gizli oy açık tasnif ile seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Denetleme kurulunun boşalan asil üyeliği sıradaki yedek üye ile doldurulur. Denetleme kurulu üyelerinin herhangi bir sabıka kaydının bulunmaması ve disiplin cezası almamış olması gerekir.

Denetleme Kurulunun Görevleri

MADDE 17- Denetleme kurulunun görevleri şunlardır:

  1. Topluluğun bütçe ve hesap işlemleriyle ilgili defter ve belgeleri her eğitim-öğretim yılı sonunda incelemek, sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve genel kurula sunmak,
  2. Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait topluluk etkinlik planı ve bütçesinin görüşüleceği toplantıda hazır bulunarak önerilerini bildirmek.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mali İşler ve Kayıtlar

Mali hükümler

MADDE 18 - Topluluk yönetim kurulu, her akademik yılın başında yıl içinde öngördüğü faaliyetlerin niteliğini, dökümünü ve maliyetini faaliyet programı şeklinde Öğrenci Toplulukları Komisyonu’na teklif eder. Mali hükümlerle ilgili faaliyet programı, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun görüşünü belirten bir üst yazıyla ve Rektörlük makamının oluru alındıktan sonra uygulamasına geçilir.

Öğrenci Topluluklarının Gelirleri ve Giderleri

Gelirler

MADDE 19 - Topluluklar, kendi adlarına gelir elde edemezler, harcama yapamazlar. Ancak yapılacak faaliyetlerde, topluluk yönetim kurulu ve akademik danışmanın talebi, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın teklifi, Genel Sekreterin/ Rektör Yardımcısının uygun görüşü ve Rektör/ Mütevelli Heyet Başkanı onayı ile destekleyici firma/ Sponsor desteği seçimi yapılabilir.

Giderler

MADDE 20 - Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrenci topluluklarının amaç ve işleyişi mali kaynağa ihtiyaç duyulan etkinlikler düzenlemeyi hedeflemese de, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun izniyle gerçekleştirilecek topluluk faaliyetleri için ihtiyaç duyulan harcamalar, bütçe imkânları dâhilinde Rektörlük/ Mütevelli Heyet Başkanlığı onayıyla Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanır.

MADDE 21 - Toplulukların düzenlemediği etkinliklerde bütçe imkânları dâhilinde Rektörlük/ Mütevelli Heyet Başkanlığı onayıyla Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından para aktarımı yapılabilir.

Destekleyicilik (Sponsorluk)

MADDE 22 - Öğrenci toplulukları, etkinliklerini gerçekleştirmek amacıyla çeşitli özel, kişi, kamu kurum ve kuruluşlarından destekleyici yardım alabilirler. Destekleyicilik hizmeti almadan Önce yapılacak iş birliğinin ve sağlanacak desteğin mahiyeti hakkında Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bilgi verilir. İlgili dairenin başkanlığının teklifi Genel Sekreterin/ Rektör Yardımcısının uygun görüşü ve Rektör/ Mütevelli Heyet Başkanı onayı ile destekleyicilik hizmeti alındığı takdirde etkinlik gerçekleştirilir. Etkinlik süresince destekleyici kuruluşların yaptıkları etkinlikler ve tanıtım çalışmaları yasa ve yönetmeliklere uygun olmalıdır. Destekleyicilik anlaşması Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini yasal ve mali sorumluluğa itecek nitelikte olamaz. Alkol ve tütün ürünleri başta olmak üzere gençliğe zararlı ürünler üreten ve çevresel etkileri yüksek olan şirketlerin destekleyicilik önerileri kabul edilmez.

Düzenlenecek Formlar Ve Dosyalar

Madde 23 - Öğrenci topluluklarında aşağıda belirtilen formlar düzenlenir ve dosyalar tutulur:

  1. Üye Kayıt Formu: Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından temin üye formlarını doldurulduktan sonra bir örneği Topluluk Yönetim Kurulu kararı ekinde Daire Başkanlığı’na teslim edilir. Bu formda üyelerin kimlik bilgileri, ev adresleri, iletişim bilgileri, kayıtlı oldukları sınıfları, bölümleri ve imzaları yer alır.
  2. Gelen-Giden Evrak Kayıtları: Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca takip edilir.
  3. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Karar Formu: Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından temin edilen formlar kurul toplantıları sonunda doldurulur. Topluluk Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarının bir örneği ÖTK’ya bir örneği Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na teslim edilir. Kararların aşıtları topluluk yönetim kurulunda dosyada muhafaza edilir.
  4. Yılık Çalışma Programı: Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından temin edilip doldurulan formun bir örneği eğitim öğretim yılının ilk ayı içinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na teslim edilir.
  5. Yıllık Çalışma Raporu: Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından temin edilip doldurulan formun bir örneği eğitim öğretim yılının sonunda Daire Başkanlığı’na teslim edilir.
  6. Yazışma Dosyası; Bu dosyada çalışma programı, raporlar ve diğer belgeler bulunur.
  7. Toplulukların çalışmaları kapsamında kullandıkları demirbaşların korunmasından, topluluk formları ve yazışmaların düzenlenmesinden ve korunmasından, çalışmalar ile ilgili belge, fotoğraf gibi topluluk arşivini oluşturacak belgeleri saklamaktan yönetim kurulu sorumludur.

 

ALTINCI BÖLÜM

Toplulukların ve Üyeliğin Sona Erdirilmesi

Toplulukların Kapatılması

MADDE 24 -

  1. Topluluk, genel kurulun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararıyla kapatılabilir. Bu durum ÖTK’ya bildirilir.
  2. Topluluk üye sayısının yönetim ve denetim organlarını oluşturacak sayının (yedek üyeler dâhil) altına düşmesi halinde topluluk, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun uygun görüşüyle ve Rektör onayı ile kapatılır.
  3. Topluluk etkinlikleri kapsamında, ülkenin milli birlik ve bütünlüğünü bozan davranışlarda bulunması, yürürlükteki mevzuatlarda yer alan genel ahlak kurallarına ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Üniversitenin kanun, yönetmelik ve yönergeleri ile Bu yönerge hükümlerine aykırı etkinliklerde bulunduğunun belirlenmesi durumunda; Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının teklifi, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun uygun görüşüyle topluluk kapatılır. Topluluğun kapatılmasına sebep olan üyeler hakkında Yükseköğretim Kurumlan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır, gerektiğinde bunlar hakkında yasal işlemlere başvurulur.
  4. "Şenlikler ve festivaller" gibi üniversite yönetimi ile tüm toplulukların ortak gerçekleştirdiği etkinlikler haricinde, bir eğitim öğretim yılında kuruluş amacına uygun en az iki faaliyet yapmayan, çalışma raporunu en geç eğitim öğretim yılı sonuna kadar ve etkinlik programını her eğitim öğretim yılının ilk ayı sonuna kadar Öğrenci Toplulukları Komisyonuna vermeyen ve topluluk tüzüğünde belirtilen sürede Genel Kurulunu toplamayan topluluk, Öğrenci Toplulukları Komisyonunun önerisi üzerine Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yazılı olarak uyarılır. Yapılan uyarıyı yerine getirmeyen veya bir önceki eğitim öğretim dönemi dâhil ikinci uyarıyı alan topluluk Öğrenci Toplulukları Komisyonunun uygun görüşüyle Rektörlük Makamı tarafından kapatılır.
  5. Gerekli çalışmaları yapmadığı için uyarılan topluluk bir sonraki dönem içinde de amacına uygun çalışma yapmazsa ya da genel kurulunu toplamazsa Öğrenci Toplulukları Komisyonunun uygun görüşüyle Rektörlük Makamı tarafından kapatılır.
  6. Topluluklarla ilgili her türlü uyuşmazlıklar Öğrenci Toplulukları Komisyonu tarafından karara bağlanır.
  7. ÖTK kararlarına itiraz rektörlük makamına yapılır.
  8. Kapatılan toplulukların mal varlıkları uygun görülen diğer topluluklara veya Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına devredilir.

Disiplin İşleri

MADDE 25 - Öğrenci topluluğu üyeleri, Yükseköğretim Kurumlan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerinde disiplin suçu olarak sayılan ve disiplin cezasını gerektiren hiçbir faaliyette bulunamaz. Hakkında disiplin cezası kesinleşmiş olanların topluluk üyeliği sona erer.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 26- Bu yönergede yer almayan ve hükme bağlanmayan hususlar hakkında karar alma ve uygulama yetkisi Rektörlük ve Mütevelli Heyet başkanlığına aittir.

Yürürlük

MADDE 27 - Bu yönerge Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilip Mütevelli Heyeti tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 28 - Yedi bölüm ve 28 maddeden oluşan iş Bu yönerge hükümlerini Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü yürütür.

GEÇİCİ MADDE 1) Bu Yönergede yer alan 4 (a); 7 (d) ve 23(ç) maddesinde belirtilen süreler 2016-2017 eğitim öğretim dönemi için uygulanmaz.

GEÇİCİ MADDE 2) Öğrenci Toplulukları kuruluş çalışmaları 2016-2017 Akademik yılı içinde devam edebilir.